Hein Verpaalen (31) staat op het punt de boomkwekerij van zijn ouders over te nemen. Zijn bedrijfskundige achtergrond laat hem anders nadenken over de bedrijfsvoering dan de vorige generatie. Van re-actief naar pro-actief, dat is zijn doelstelling de komende jaren.

Vorig voorjaar startte de boomkwekerij als lid van het weernetwerk bij AgroExact en voegde twee bodemvochtsensoren toe aan het pakket. We nemen je mee in het verhaal van Boomkwekerij Verpaalen uit het Brabantse corsodorp Zundert.

De teelt gaat altijd door

Hein heeft er eigenlijk nooit aan getwijfeld; hij vindt zijn passie in het opkweken en vermeerderen van de bladverliezende heesters op zijn ouderlijk bedrijf in Zundert. “Mijn ouders verplichtten mij niks, er was altijd veel vrijheid. Toch was de keuze best makkelijk en wist ik dat ik dit wilde. Tijdens mijn studie heb ik wel een uitstapje gemaakt naar een de accountancy tijdens een stage, maar het was eigenlijk nooit aan de orde om daarin verder te gaan.” vertelt Verpaalen over de keuze dat hij het bedrijf ging overnemen. “Maar je moet het wel willen, de teelt gaat altijd door, dag en nacht. Mijn broer heeft daarom de keuze gemaakt om in dienst te treden als verkoper, het ondernemen ligt hem iets minder en dat is prima!”

Hein Verpaalen volgde de opleiding Bedrijfskunde & Agribusiness op de HAS hogeschool in ’s-Hertogenbosch. Er is bewust niet gekozen voor een teelttechnische opleiding: “Dat leer ik thuis wel. Bij zo’n opleiding gaat het ook over veel andere planten waar ik thuis niets aan heb” aldus Hein. Inmiddels is Hein Verpaalen verantwoordelijk voor de teelt binnen het bedrijf.

Bedrijfskunde belangrijker in toekomst

“De bedrijfskundige aspecten binnen onze kwekerij hadden aandacht nodig en ik vond dat interessant. Vandaar deze keuze. Ik denk dat het de komende jaren veel belangrijker gaat worden om bedrijfskundig alles op orde te hebben om zo om te kunnen gaan met de veranderende wet- en regelgeving. Ook sta je veel sterker als alles op orde is en je hebt een financiering nodig. De komende jaren gaat daar een groot onderscheid in vallen”

“Omschakelen van re-actief naar pro-actief”

Hein Verpaalen

Een van de verandering die Hein doorvoert is het verzamelen en inzetten van data. Te beginnen bij weerdata. “Omschakelen van re-actief naar pro-actief” noemt de Brabander dat. “Omdat ik verantwoordelijk ben voor de teelt, vind ik het belangrijk dat ik precies weet wat er gebeurt op de percelen en de omgeving. Er is niets zo veranderlijk als het weer, dus daarover wil ik alles weten. Dat geeft zoveel rust!”

“Een collega kweker vertelde over het abonnement van AgroExact, dat sprak mij direct aan. Naast het abonnement was ik ook opzoek naar bodemvochtsensoren en ook dat vond ik bij AgroExact. Dat is precies wat we nodig hebben voor de omschakeling van re-actief naar pro-actief in de teelt.” vertelt Hein “Mijn vader was voorheen al aan het werk aan de geïntegreerde gewasbescherming waar watermanagement ook een onderdeel van was. De huidige techniek maakt het stukken inzichtelijker waardoor het informatie inwinnen makkelijker wordt” vertelt Verpaalen.

Regeren is vooruitzien

Het gebruik van AgroExact levert vooral veel rust op, zowel voor de planten als voor het team. Je weet waar je aan toe bent. De hele teelt en bedrijfsvoering is beter te plannen omdat je weet waar het gewas aan toe is.  

De komende jaren gaat de boomkwekerij veel inzetten op het financieel gezonder maken van het bedrijf. “We gaan veel meer plannen. Regeren is vooruitzien, zeg maar. Ik verwacht dat onze generatie agrariërs daar niet onderuit komt.”

Zie jij jouw bedrijf ook van re-actief naar pro-actief gaan? Kijk direct waar AgroExact jouw bedrijf mee kan helpen!