Met de wisselende weersomstandigheden van de laatste jaren is het prettig om altijd en overal te kunnen volgen hoe het weer zich in jouw omgeving ontwikkeld. Het kan een gerust gevoel geven wanneer je op vakantie bent en de actuele weersinformatie kan checken. Een digitaal weerstation heeft hierdoor een enorm voordeel ten opzichte van analoge regenmeters.

Het plaatsen van een weerstation op de juiste plaats is van groot belang. In deze blog nemen we je mee in de wereld van weerstations en waar je deze plaatst.

Zou je ook graag optimaal willen inspelen op de lokale weersomstandigheden? Word dan lid van ons landelijke weernetwerk waarmee je altijd up-to-date bent.

Wat is een weerstation

Een weerstation meet verschillende omgevingsfactoren die betrekking hebben tot het weer. De meeste apparatuur meet waardes als temperatuur, neerslag, windsnelheid en -richting. Deze omstandigheden zijn meetbaar, maar je moet het wel op de juiste manier doen. De juiste meethoogtes, sensoren en opstelling is essentieel om nauwkeurige informatie te verkrijgen. Dan is het vervolgens de uitdaging om deze data gebruiksvriendelijk weer te geven.

Is er een weerstation speciaal voor landbouw?

Ja, dat is er! Een weerstation voor de landbouw heeft andere eisen dan een meetstation voor particulieren. Zo is andere data van belang. De meeste particulieren zijn alleen benieuwd wat het de afgelopen periode heeft geregend, terwijl in de landbouw het meten van de luchtvochtigheid essentieel is. Ook is de nauwkeurigheid voor particulieren minder belangrijk dan voor een landbouwer. Het gaat dan tenslotte om je planten en inkomsten.

Het belangrijkste verschil zit ‘m in een beslissingsondersteunend systeem wat de agrariër helpt met het maken van keuzes om het gewas te beschermen tegen een bepaalde ziektedruk of plaag.

Plaats je een weerstation midden in een perceel?

Het weerstation meet de wind op 2 meter hoogte. Als dit midden in een perceel zou staan is dat niet erg praktisch met de spuitboom. Bovendien, metingen die in een perceel worden verricht, zijn sterk beïnvloed door het gewas. Dan zijn de metingen heel erg precies voor het gewas waar het weerstation instaat, maar minder representatief voor het perceel daarnaast. Daarom meten we naast het perceel met gras als ondergrond, net als het KNMI, voor het beste algemene beeld.

Wil je aan de slag met metingen uit de gewassen zelf, dan hebben we de SoilExact Pro beschikbaar. Deze meet het microklimaat in het gewas met een temperatuur en luchtvochtigheidssensor tussen de bladmassa. Een compacte sensor, waar de spuitboom makkelijk overeen kan.

Waar plaats je een weerstation dan wel?

Weerstations staan ideaal gezien op een zo open mogelijke plek, die voor u niet in de weg staat, naast een perceel. Bomen, gebouwen of grote obstakels beïnvloeden de windsnelheden en hoeveelheden neerslag die gemeten worden. Voor het eigen gemak het verstandig om uit de buurt te blijven van rij- en kavelpaden. De beste plaats is op een ongebruikte dam of vlak langs een sloot/kanaal.

De officiële meethoogte  voor temperatuur en luchtvochtigheid is 150 cm vanaf het maaiveld. Een inbegrepen service van ons meetnetwerk, is de plaatsing van het station. We komen graag zelf bij jou op locatie plaatsen. Samen kijken we naar de beste locatie, zo kunnen we de betrouwbaarheid van jouw weerdata garanderen.

Wat kost een kwalitatief weerstation?

Weerstations heb je in verschillende soorten en maten. Het KNMI gebruikt bijvoorbeeld automatische weerstations die zeer compleet zijn. Zulke instrumenten zijn voor een agrariër niet nodig. Je kunt weerstation aanschaffen voor een schamele €80,- maar verwacht hier niet te veel van. Agrarische weerstations kunnen zomaar €4000,- kosten. Een hele boel geld. Is dat het wel waard?

Het is niet nodig dat elke landbouwer zelf een (duur) station aanschaft. We geloven dat het efficiënter kan. Daarom bouwt AgroExact aan een landelijk dekkend netwerk van weerstations en regenmeters waarmee elke boer toegang kan krijgen tot lokale weersinformatie. We plaatsen de meetpunten op locatie, controleren de data, en voeren indien nodig reparaties uit. Met deze aanpak ontzorgen we de boer en leveren we kwalitatieve weerdata. De kosten verdelen we over alle deelnemers, een schappelijke €195,- per jaar. Wanneer er in de directe omgeving van 5 kilometer geen weerstation is, plaatsen we er een kosteloos.

Benieuwd naar de mogelijkheden op jouw locatie?

Doe de vrijblijvende locatiecheck!